Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

από που κρατά η σκούφια μου

Μητροπέτροβας

 

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Μήτρος Πέτροβας (1745- 12 Μαρτίου 1838), γνωστότερος ως Μητροπέτροβας, ήταν οπλαρχηγός της Μεσσηνίας και αρχηγός της Μεσσηνιακής Επανάστασης.

[Επεξεργασία] Βιογραφία

Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Γαράντσα της επαρχίας Ανδρούσης. Υπήρξε στενός φίλος του Κολοκοτρώνη, με τον οποίο πολέμησε στο Βαλτέτσι και άφησε μνημεία αιώνια, τα λεγόμενα «ταμπούρια του Μητροπέτροβα και των Γαραντσαίων», διότι αυτά εβάσταξαν την επιδρομή του ιππικού των Τούρκων.
Πολέμησε επίσης και στην Τριπολιτσά παρ' όλη την μεγάλη του ηλικία (76). Επίσης, φημιζόταν για το σημάδι και την ταχύτητα του. Το 1834 ηγήθηκε της Επανάστασης στη Μεσσηνία, η οποία συνετρίβη από τις δυνάμεις του Όθωνα. Φυλακίστηκε στην Ύδρα μαζί με τους άλλους. Ο ίδιος καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας του. Αποφυλακίστηκε στις 25 Μαρτίου 1835.
Πέθανε πλήρης ημερών στη Γαράντσα.

Ιστορική αναδρομή:
Ο στρατηγός Μήτρος -Δημήτριος Πέτροβας είναι το επιφανέστερο μέλος της ιστορικής Μεσσηνιακής οικογένειας Πέτροβα. Η οικογένεια Πέτροβα είναι εγκατεστημένη από τις αρχές του 17 Αιώνα στην Ανδούσα και αργότερα στην Γαράντζα. Ο Μήτρος Πέτροβας ήταν φίλος και συμπολεμιστής με τον Κολοκοτρώνη πατέρα του αρχιστράτηγου της επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Μετα το φόνο του Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη (1785). Ο Μήτρος Πέτροβας ως συνδεόμενος από παλαιοτάτων χρόνων δια δεσμών αδελφοποιϊας μετά των Κολοκοτροναίων ανέλαβε την κηδεμονία του νεαρού ακόμη θέοδωρου Κολοκοτρώνη, υπήρξε δε και ο πρώτος διδάσκαλος του στην πολεμική τέχνη και τον εβοήθησε με κάθε τρόπο όταν εκηρήχθη η επανάσταση.Ο Μήτρο Πέτροβας ηλικίας τότε 76 ετών, μπαίνει από τους πρώτους (23 Μαρτίου 1821) στήν Καλαμάτα μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα κλπ αγωνιστές – επικεφαλής πολύαρίθμων οπλοφόρων ο Μήτρο Πέτροβας προελαύνει στην βόρειο Μεσσηνία διαδιδών την εξέγερση και καταλύων την Τουρκική εξουσία.Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τον ετιμά και τον εσέβετο ως διδάσκαλο του και του εζητεί την γνώμη και τα συμβουλάς του σε όλες τις κρίσιμες περιστάσεις.
Ο Μήτρο Πέτροβας έλαβε μέρος σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας απο την επανάσταση του Ορλώφ το 1770, μέχρι την απελευθέρωση της πατρίδος από τον Τουρκικό ζυγό.
Διεκρίθει στήν μάχη του Βαλτετσίου 12-13 Μαϊου του 1821.
Για την ανδρεία του γραφουν πολλοί ιστορικοί και ακαδημαϊκοί.
Ο ακαδημαϊκος Σπύρος Μελάς :
« O παλιός γερό-κλέφτης με όλα τα περασμένα χρόνια του (εβδομήντα και πάνω) κοντός, μαζεμένος, σκεβρωμένος μα όλος ψυχή αντρικία έγραψε κει πέρα (Βαλτέτσι) έπος που θα δοξάζει την Μεσσηνία στούς αιώνες, ορθός πολέμησε και για να μη χασομεράει του γέμιζαν ντουφέκια και του τα διναν τονα πίσω απο το άλλον.
Αυτός σημάδευε και έριχνε αδιάκοπα. Διάλεγε καβαλαραίους και δεν λάθευε κανέναν, είχε γκρεμίση οκτώ σ’ ένα γιουρούσι_»
Σ.Κουγέας καθηγητής της ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ακαδημαϊκός.
« Κοντός ευκίνητος ο γέρος ο Γαρατζαίος Μήτρος Πέτροβας που θα αναδειχθεί στο
Βαλτέτσι, στη γνώμη ο Νέστωρ, και στη ρώμη το καλύτερο παλληκάρι των μεσσηνιακών αρμάτων.
Ο ιστορικός Διονύσης Κόκκινος
« ... όρθιος χωρίς ούτε μιας στιγμής ανάπαυσιν πυροβολούσε ακατάπαυστα, είχε την ικανότητα της ευθυβολίας και το τουφέκι εθαυματούργησεν, εκτυπούσε κατα προτίμησιν του έφιπλους Τούρκους »
Ο Φωτάκος υπασπιστής του Κολοκοτρώνη στα ‘ Απομνημονεύματα ’ του, γράφει:
« Οι Τούρκοι έστησαν τα κανόνια τους και ετοιμάζουν να κάνουν έφοδο.
Πολλές φορές όρμησαν εις τον Μήτρο Πέτροβα στο ταμπούρι του, του εγύριζαν τα τουφέκια τον τα έδιναν εις το χέρι και εσκότωνε καβαλαραίους. Οι τούρκοι είδαν ότι δεν κάνουν τίποτα και απελπίσθηκαν...»
Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης βουλευτής στην Α’Βουλή του 1834 και αντιπρόεδρος της Γερουσίας:
« Παρά το δεξιά τον Αρκαδίων επι τίνος χείμαρου ο ατρόμητος και εμπειροπόλεμος Μήτρος Πέτροβας με τα 100 Γαρατζαίους (Μεσσήνιων) πολέμησας πολύ γενναίος αποκρίσας και φονεύσας και πληγώσας πολλούς Αλβανούς εφορμήσαυτας εναντίον του για να τον εκτοπήσωσης από τη θέσιν του...»
Ο Μητροπέτροβας,
Διεκρίθει επίσης στην μάχη των Δερβενακίων, στην άλωση της Τριπολιτσάς μπήκε από τους πρώτους από την πύλη των Καλαβρύτων μαχόμενος πάντα ατρόμητος φονεύει πολλούς Τούρκους .
Ο Μητροπέτροβας,
Προήχθει στον βαθμό του στρατηγού την 28 η Οκτωμβρίου του 1825 με το β’ προβούλευμα του εκτελεστικού υπό την προεδρία του Πανούτσου Νοταρά με αρ.13737 στην συνεδρίαση 268 (αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας).
Το 1819 ο Μητροπέτροβας μυείται στην Φιλική Εταιρέια από τον Καμαρίνο
Η επανάσταση του 1834
Πολλοί Μεσσήνιοι οπλαρχηγοί μετά την καταδίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα σε θάνατο, εκύρηξαν επανάσταση 7 Ιουλίου του 1834 εκδηλώθηκε θανάσιμο μίσος και αντιπάθεία κατά της Βαυαροκρατίας. Πρωτεργάτες της επανάστασης ο Γκρίτζαλης γαμπρός του Μητροπέτροβα, και ο Μήτρος Πέτροβας. Οι επαναστάτες κατέλαβαν περίππου την μισή Πελοπόνησσο.
Κυβερνητικές όμως δυνάμεις με πολυάριθμους στρατιώτες και άρτια εξοπλισμένους μετά από σφοδρές μάχες με τους επαναστάτες και με μεγάλες απώλειες κατόρθωσαν να καταπνίξουν την επανάσταση.
Το έκτακτο στρατοδικείο συνεδρίασε στη Κυπαρισσία και καταδίκασε σε θάνατο τον Γιαννίκο Γκρίτζαλη, η ποινή εκτελέστηκε ταχύτατα και πριν περάσουν 2 ώρες από την απόφαση ο Γκρίτζαλης εκτελέστηκε τον Σεπτέμβριο του 1834. Επίσης σε θάνατο καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο στην Πύλο ο Μήττρος Πέτροβας και ο Τζαμαλής. Ο Τ ζαμαλής εκτελέστηκε αμέσως και ο Μήτρος Πέτροβας πήρε χάρη λόγω της ηλικίας του – απεβίωσε στο χωριό του Γαράτζα σε ηλικία 92 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: