Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

9 μήνες μετά


Άνοιξα άλλο ένα πακέτο καπνό,
Τράβηξα το χαρτάκι πέρασα τον καπνό και το έστριψα. Μια κίνηση καθημερινή και επαναλαμβανόμενη αρκετές φορές μέσα στο 24ωρο. 
Όμως αυτή τη φορά έχει άλλη σημασία. Το γιατί έχει να κάνει με τον καπνό και την ανάμνηση της Παρασκευής. Μιας "παρενθετικής" ημέρας στη καθημερινή ροή της ζωής. Είχε διαφορετική αξία ο καπνός αυτός αν και ίδια γεύση που προτιμώ. Πιο γλυκιά θα έλεγα, πιο απολαυστική. Περίμενα να ανοίξω αυτό το πακέτο την ημέρα που η παρένθεση θα έκλεινε και όλα θα είχαν ξαναμπεί στη συνηθισμένη πορεία. Είναι δώρο, απαιτεί σεβασμό και μεταχείριση ιδιαίτερη.
Είναι ίδιο και απαράλλακτο προϊόν αλλά έχει μεγάλη σημασία η κίνηση και το συγκεκριμένο χέρι που το πρόσφερε. Έτσι λοιπόν πρέπει να πάρει τη κατάλληλη θέση μέσα στα τόσα πακέτα καπνού που απλά εξαϋλώθηκαν.
Είναι αυτά τα πακέτα καπνού που πρέπει να τύχουν μιας διαδικασίας διαφορετικής απόλαυσης. Το ίδιο άναμμα, ή ίδια διαδρομή του μέσα μου, μα διαφορετική  η απόλαυση του. Δύσκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τη διαφορά. Πρέπει να έχει μεσολαβήσει μια αναμονή μιάμισης ώρας ταλαιπωρία με το λεωφορείο της διαδρομής, να έχει ζεσταθεί απ τη ενέργεια της, να προσφερθεί μετά με το μοναδικό εκείνο τρόπο και με το χαμόγελο που δεν λείπει ποτέ από εκείνη την έκφραση της. 
Έτσι αλλάζει από απλός καπνός και αποκτά την μοναδικότητα του. Δύσκολο να καταλάβει ο καθένας. Μα εκείνη ξέρει καλά.
- Κατά τις 5 πρέπει να φύγω.
Μέσα σε μερικές ώρες να προλάβεις να χωρέσεις λοιπόν όσα πιο πολλά μπορείς και να αποκτήσει κι αυτή η "παρένθεση" την μοναδική της αξία.
Περισσότερα από 500 χιλιόμετρα η διαφορά και οι αναμνήσεις προηγούμενων ετών τονίζουν, μεστώνουν, δίνουν αξία σε μια ενέργειά της που δύσκολα κάνει κάποιος αν δεν αγαπάει. Το αναγνωρίζω και το σέβομαι. Με γεμίζει ευχαρίστηση και προσπαθώ να κάνω τις παρενθέσεις αυτές ευχάριστες με όποιο τρόπο. 
Αναμονή για να ετοιμαστεί ένα πολύ πολύ απλό γεύμα συντροφιά στη κουζίνα, ένας καφές πριν, ένα κομμάτι lemon pie μετά, και μερικές ωρίτσες κουβέντας για να ανταλλαχθούν όσο πιο πολλά είναι δυνατόν. 
Να χωρέσεις μέσα σε αυτές τις ώρες όσα είναι δυνατόν να προσφέρουν και στους δυο μας την ευχαρίστηση αυτής της δεύτερη παρένθεσης μέσα στην ίδια χρονιά.
Σε ευχαριστώ και πάλι που το κάνεις αυτό κρατώντας μια αξία ζωντανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: