Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΚΕΑ


Μια άμορφη μάζα προϊόντων σε χαμηλές τιμές (νομίζουμε) προσπαθούν να επιβάλλουν μια αισθητική εδώ και κάποια χρόνια που είναι έξω απ΄την Ελληνική πραγματικότητα. Γιατί έξω; Γιατί απλά, ότι είναι φτιαγμένο χωρίς να το βλέπει ο ήλιος έχει μέσα του κακή  ενέργεια. Μπαρούφα θα σκεφτείτε εύλογα. Ίσως αλλά ακόμα πιο μεγάλη μπαρούφα είναι το παραμύθι που έχει πείσει τους νεόπτωχους Έλληνες με τα προϊόντα τους και με εκείνα τα κεφτεδάκια που επιμένουν να τους ταΐζουν λες και δεν ξέρουμε εμείς εδώ δεν έχουμε παράδοση στο τηγάνισμα. Το σύστημα ΙΚΕΑ είναι μια παράδοξη κακοπροαίρετη λογική ισοπέδωσης τους εμπορίου σε τοπικά επίπεδα. Ποια εταιρεία μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά δίπλα στα "καλούδια" του ΙΚΕΑ που φυσικά και έχουν χαμηλές τιμές; όμως οι τιμές ΙΚΕΑ Ελλάδας έχουν πάρει πολύ τα πάνω τους σε σχέση με τις τιμές  ΙΚΕΑ Γερμανίας ή Ολλανδίας που φυσικά οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτά έχουν διπλάσιους μισθούς απ΄ότι οι δικοί μας Έλληνες εργαζόμενοι στα στα Σουηδικά αυτά "παγωμένα" μεγαθήρια. 
Η ερώτηση θα ήταν. Πόσο ανάγκη έχεις ένα κωλόπραγμα και πρέπει να το αποκτήσεις από αυτούς; Το έχεις πολύ ανάγκη γιατί; Για να βολέψεις την νέα σου τηλεόραση; Για να καθίσει το κωλαράκι σου σε ένα σκαμνάκι. για να τοποθετήσεις τα βιβλία σου; για να απλώσεις ένα χαλάκι στο χώρο σου; Όλες οι ανάγκες είναι καθαρά προσωπικές σου. 
Υπάρχει όμως και μια ανάγκη που δεν είναι φαινομενικά πολύ προσωπική. Αυτή είναι η ανάγκη του να ζεις καλά στη χώρα σου, με τους φίλους σου, τους γνωστούς σου τους συγγενείς σου, τους συμπολίτες σου και απ όλους αυτούς αφαιρείς ουσιαστικά τα προς το ζειν όταν "ακουμπάς" τον οβολό σου στη Σουηδική ΙΚΕΑ.
Φαντάσου πόσοι άλλοι το κάνουν για να μπορείς μετά να γκρινιάζεις με την άνεσή σου. Μαράζωσε η αγορά, δεν υπάρχουν χρήματα, έχουμε μισθούς πείνας και άλλα όμορφα που ξεστομίζεις ενώ πριν λίγες μέρες είχες καταθέσει τα χρήματα σου για την απόκτηση δύο καρεκλών, ενός φωτιστικού, ή κάποιου τσουλιού για το μπάνιο στο  απρόσωπο τερατούργημα με τα χιλιάδες μπιχλιμπίδια που σε έπεισε πως έχεις ανάγκη.
Όχι ανάγκη έχεις να ζεις σε μια κοινωνία που οι γύρω σου μπορούν και χαμογελούν.  Ανάγκη έχεις να αγοράζεις με τα χρήματα σου βοηθώντας ταυτόχρονα τον διπλανό σου επαγγελματία που με τη σειρά του θα βοηθήσει εσένα αν έχει φυσικά καταλάβει κι εκείνος το παιχνίδι της αλληλεγγύης. 
Ανάγκη όλων μας δεν είναι οι μαλακιούλες του κάθε εισαγόμενου "ΙΚΕΑ" αλλά η υποστήριξη των δυνατοτήτων που έχουμε σαν χώρα και η μεταξύ μας διακίνηση του κύκλου εργασιών μας. 
Στη τελική σε δουλεύουν και πάλι χοντρά όταν σου προσφέρουν τα καθρεφτάκια τους και τις χαντρούλες τους για να σου πάρουν ότι πιο πολύτιμο μπορεί να έχεις. Αυτό δεν είναι άλλο απ τη μεταξύ μας συμπαράσταση. 
Πόσο μάλλον σε τέτοιους καιρούς. Περιμένοντας τις εκπτώσεις των "αξιών" μας η μεταφορά είναι εύλογη σε κάθε εισαγόμενο καταναλωτικό αγαθό με την ψεύτικη ανάγκη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: