Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Λαστιχάκια, Νάιλον, Τάπερ, Μανταλάκια και Σεμέν


Μια σειρά κάποιων αντικειμένων που δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει ένα κείμενο με κάποια στοιχειώδη αξία ανάγνωσης.
Αν το καταφέρετε σας ευχαριστώ πολύ

Ας τα δούμε ξεχωριστά λοιπόν το κάθε ένα απ αυτά.

ΛΑΣΤΙΧΑΚΙΑ: Εκείνα που κρατούν κυρίως κάποιο χάρτινο περιτύλιγμα στη θέση του για να μην δραπετεύσει η φέτα το τυρί, το ζαμπόν, οι ελιές και πάει λέγοντας.
Όμως αν νομίζετε πως ο ρόλος τους σταματάει εδώ, το λάθος σας είναι μεγάλο.
Ανάλογα με το δημιουργικό μυαλό του καθενός μπορούν να κάνουν θαύματα.

ΝΑΪΛΟΝ: Άλλο ένα πλαστικό παράγωγο που το βρίσκεις σε μορφή σακούλας, σακουλακίου για κουλουράκια, σακουλάκι του σακουλακίου, μίνι σακουλάκι του σακουλακίου του σακουλακίου. Όρεξη ν' έχουμε να τυλίγουμε δηλαδή.
Ακόμα και συσκευασίες με ρολό σακουλάκια έχουμε... αμέ τι νομίζετε. Μη ξεχνάτε και τη μεμβράνη για τα φαγητά ε;
Πολλές φορές σαν εφιάλτη μπορεί να δεις νάιλον τέρατα να μη σε αφήνουν να αναπνεύσεις.
Σαν να σε τυλίγουν στο πρόσωπο με κάποια πλαστική μεμβράνη και να σου κλείνουν της οδούς του αέρα στο σώμα σου. Μύτη και  στόμα ερμητικά κλειστά.
Το να δεις ας πούμε μια καλοψημένη τσιπούρα τυλιγμένη με εκείνη τη μεμβράνη αντιστοιχεί με βιασμό της γαστρονομικής αισθητικής.

ΤΑΠΕΡ: Εδώ τι να πει κανείς. Η αποθέωση του πλαστικού και της συντήρησης.
Από μέγεθος που χωράει ίσα ίσα δύο ελιές καλαμών, έως τεράστιο πού χωράει ολόκληρη τούρτα. 
Θα επεκταθούμε κι εδώ. Όρεξη να έχετε να διαβάζετε.
Τον ρόλο του τάπερ μπορούν σαφέστατα να παίξουν και τα διαφόρου μεγέθους γυάλινα βαζάκια από συσκευασίες, καφέ, μαρμελάδας, μελιού, αγγουράκια τουρσί αρκεί να έχετε υπ όψη σας τις παραλλαγές τους στα super market.
Φυσικά και θα αλλάξεις τις συσκευασίες των προϊόντων με αυτές που συλλέγεις τόσο επιμελημένα.
Για παράδειγμα. Θα πάρεις ένα κουτί corn flakes αλλά, θα φροντίσεις μόλις τα φέρεις σπίτι να τα μοιράζεις σε βαζάκια γυάλινα.
 Συνήθως θέλεις 4 βαζάκια πού είχαν κατασκευαστεί  να περιέχουν καφέ, για να τα γεμίσεις με αυτά.
Άντε τώρα να βρεις λογική.
Λένε πως με αυτό το τρόπο δηλώνεις πως οικειοποιείται κάποιος τη κατασκευή των corn flakes. Ίσως να είναι έτσι.

ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ: Τι εφεύρεση!!! Κυρίως ενός συγκεκριμένου μεγέθους σε πλαστικό (να το πάλι) και σε ξύλινο.
Δεν ξέρω για ποιόν μαγικό λόγο κάθε φορά που τα έπιανα στα χέρια μου ήθελα να τα διαλύσω στα τρία κομμάτια τους.
Εκείνα τα δυο ξύλινα κομμάτια και το μεταλλικό έλασμα πού τα κρατάει δεμένα σε μια σχέση ζωής.
Αυτή η τόσο δεμένη σχέση ήθελα να κοπεί καθώς δεν υπήρχε αρσενικό θηλυκό αλλά μάλλον δύο αρσενικά, κάτι που δεν θεωρώ πρέπον. Για τη σχέση δύο θηλυκών όμως μη ρωτάτε εμένα, αλλά το 90% των αντρών. Των αντρών είπαμε όμως ε;
Αυτά λοιπόν τα μανταλάκια εκτός απ το να κρατούν τα φρεσκοπλυμένα ρούχα απλωμένα μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού. Φτωχά μου παιδιά , δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε με τα μανταλάκια. Κατ΄αρχάς κρατάνε στη θέση τους τις πετσέτες στο μπάνιο και δεν πετάνε απ το παραθυράκι του. Το μισό απ αυτά κρατάει τις πόρτες για να μη κλείνουν με εκείνο τον ομολογουμένως, σπαστικό θόρυβο...μπααααμ!!! Κρατούν κλειστές και πάλι τις σακούλες των λαχανικών. Δεν είναι και λίγο.  Μπορείς να τα δεις κρεμασμένα στα πιο τρελά σημεία μέσα στο σπίτι και συνήθως θα πρέπει να είσαστε πολύ παρατηρητικοί για να θαυμάσετε τις δυνατότητες τους κάθε φορά που η εφευρετικότητα καλείται να προσφέρει τα φώτα της.

ΣΕΜΕΝ: Η ωδή του ..."Φέρε μου επιφάνειες να γεμίσω" 
Τραπέζια, τραπεζάκια, μπουφέδες, ψυγεία (επάνω εξωτερικό μέρος μωρέ) συφονίερες, τηλεοράσεις παλιάς τεχνολογίας πού είχαν επιφάνεια ρε παιδί μου να διακοσμήσεις και ακόμα δεν μπορώ να καταμετρήσω πόσα άλλα σημεία είναι δυνατόν να δεχτούν αυτή τη τόσο μελετημένη εργασία νήματος και ενός λεπτού εργαλείου που δεν θυμάμαι πως το λένε (μπορεί βελονάκι; κάπως έτσι)
Υπάρχουν φυσικά και σε πλαστικές παραλλαγές μα ακατάλληλα για μια συγκεκριμένη αισθητική.
Τα μεγέθη τώρα αυτών ποικίλουν από 20x20 ακόμα και πιο μικρά, έως τεράστια που ντύνουν μεγάλα τραπέζια.
Ίσως και 2μετρα επί άλλα 2, ξέρω γω μωρέ.. λέω τώρα.
Άκρον άωτο τώρα. Τραπέζι κουζίνας. Επάνω στο ξύλο υπόστρωμα με κάποιο παλιό τραπεζομάντιλο το οποίο δεν βλέπουμε με τίποτα. Επάνω σε αυτό μεγάλο σεμέν. Και το απαύγασμα πλαστικό χοντρό διάφανο πιεσμένο με ειδικά μανταλάκια.

Όλα αυτά τα προϊόντα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να σε τρελάνουν απλά και μόνο με τη παρουσία τους αναλογιζόμενοι το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Εάν τα δεις το καθένα ξεχωριστά και το ρόλο πού παίζουν ίσως να μην είναι τόσο τρομερά, μα οι συνδυασμοί τους (είναι και πολλοί γμτ μου) φτάνουν τα όρια της παράνοιας.


Συντηρητισμός θα πεί: Μέσα σε ένα σακουλάκι  τοποθετώ ένα κομμάτι κρέας.Κλείνω το σακουλάκι καλά, στριφογυρίζω το άνοιγμα αφού έχω βγάλει όλο τον αέρα, περνάω και ένα λαστιχάκι δυο τρεις φορές να το σφίξω καλά και αυτό το τοποθετώ μαζί με άλλα παρόμοια σε πιο μεγάλες σακούλες που έχουν συνήθως τυπωμένο το λογότυπο του super market. Αυτή τώρα τη μεγάλη σακούλα την τοποθετώ (καλά υποθέσατε) σε τάπερ και όλο αυτό στη κατάψυξη.
Τώρα πλέον είμαστε σίγουροι πως κρατάμε φρέσκο το κρέας πού μόλις ψωνίσαμε απ το χασάπη μας για καιρό.
Το πιο βασικό όμως είναι πώς δεν θα αποδράσει το κοτόπουλο αφού το έχουμε δεμένο καλά καλά με τα λαστιχάκια.
Έτσι δεν του αφήνουμε το περιθώριο να ανοίξει το συρτάρι του καταψύκτη, να ανοίξει και τη πόρτα του και να τη κάνει με ελαφρά πηδηματάκια για άλλο φούρνο.
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: