Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Αυτοί οι άλλοι και οι άνθρωποι


Αυτοί θεωρούν πως ο λόγος του ενός τους έχει πιο βαρύνουσα σημασία απ την οργή των χιλιάδων της Πλατείας Συντάγματος.
Δες τα ειρωνικά γελάκια του Πρετεντέρη
Δες τα σχόλια του κάθε Τράγκα, αλλά και το τι κρύβει πίσω απ την υποτιθέμενη οργή του.
Δες τα υπεροπτικά σχόλια της κάθε κομμένης κεφαλής του "γυαλιού".
Δες τα τερτίπια του λόγου τους και πόσο άδεια είναι μπροστά στο πηγαίο λόγο ενός και μόνο αγανακτισμένου.
Άκουσε πίσω απ όσα λένε και μην αφήνεσαι να ακούς μόνο την επιφάνεια των λόγων τους. Γίνε επιτέλους κακοπροαίρετος σε  όσα σου σερβίρουν καθημερινά και έλα κάτω κι εσύ. Αν δεν μπορείς να το κάνεις βγες στην εξώπορτα του σπιτιού σου και επικοινώνησε τις ιδέες σου. Πες αυτά που σε απασχολούν με τους γύρω σου και θα δεις πως ανεξάρτητα με τη πολιτική σου κλίση και ο διπλανός σου τα ίδια με σένα ζει. Τις ίδιες αγωνίες έχετε. Τα ίδια όνειρα για τα παιδία σας και για το μέλλον τούτης της χώρας. Σκεφτείτε μόνο πόσα μας ενώνουν και πόσα ελάχιστα μας χώριζαν. Χρησιμοποιώ τον αόριστο καθώς πλέον όλοι μας στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Άλλος πιο κάτω, άλλος πιο πάνω.
Για τους άλλους, που δεν είναι σαν κι εμάς θα υπάρξουν κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά, πολιτικές πλύσεις εγκεφάλου, που σε όποια οικονομική κατάσταση και να βρεθεί η Ελλάδα, αυτοί θα έχουν φροντίσει να καλύψουν το κωλαράκι τους. 
Η τωρινή μόδα, κατά πως λέει ο Μέγας Πάγκαλος, οι πλατείες αρχίζουν και είναι συμπαθείς στους δημοσιογραφίσκους που θεωρούν πως έχουν το μοναδικό δικαίωμα στη διακίνηση ιδεών. Τώρα όμως βλέπουν πως με τα DVD, τα CD, και τα διάφορα καλούδια της κάθε Κυριακής δεν μπορούν να περάσουν άλλο ένα χεράκι  χλωρίνη τα μυαλά σας.
Βλέπουν πως πρέπει να πάνε με το ρεύμα των ημερών ποντάροντας τεχνηέντως στο να αποκομίσουν ένα κοκαλάκι εξουσίας μετά το ξεσηκωμό.
Ξέρουν καλά το παιχνίδι της ρεμούλας, της λαμογιάς και της εκμετάλλευσης των ιδεών που φροντίζουν να καρπώνονται όταν καταλαγιάζει  η οργή.
Πρέπει να μάθετε τα άθλια παιχνίδια τους.
Δημοσκοπήσεις προδιαγεγραμμένες βάσει των ερωτήσεων. Το αποτέλεσμα το ξέρουν εκ των προτέρων να είστε σίγουροι.
Κινδυνολογία σε κάθε περίπτωση και φυσικά ξύλινη γλώσσα καθώς κάποιοι σαν αυτούς είναι και αυτοί που γράφουν τα κείμενα των πολιτικών φίλων τους. Μη τους βλέπετε να τσακώνονται  μπροστά στο γυαλί.
Το βασικό είναι να κόβουμε μια συνομιλία για να πέσει το όποιο spotακι που θα σε ψήσει να αγοράσεις μαπρμπούτσαλα, να πάρεις δάνειο, να αλλάξεις κινητό και εταιρία κινητής ή ακίνητης τηλεφωνίας...
Και με απύθμενο θράσος σου λένε... κόβουμε για λίγο την κουβέντα μας για να βγάλουμε και κανένα φραγκάκι. Αποδυναμώνουν την όποια τεχνητή ένταση για να σε φέρουν σε μια άλλη κατάσταση αποφόρτισης του θυμού, να πας για κατούρημα, να επισκεφτείς το ψυγείο για μια μπίρα και μετά πάλι σαν φρόνιμο παιδάκι να παρακολουθήσεις τα παραμύθια για μεγάλους. Καλά δράκους και ωραίες πριγκίπισσες μπορεί να μην έχει αλλά  περιέχουν κυρίως αγωνία, διάσπαρτη καχυποψία για τα πάντα, αβεβαιότητα, υπερπληροφόρηση (συνήθως άχρηστη) έντασεις μεταξύ ομιλητών και που και που αστειάκια. Όλοι αυτοί οι τάχα μου και δήθεν μου με τα γκλαμουράτα κοστουμάκια τους, τις γραβατίτσες τους και το ατσαλάκωτο ύφος τους, προσπαθούν να σε κάνουν να πιστέψεις (όπως τόσα χρόνια τώρα καταφέρνουν) πως είναι το πρότυπο ζωής που πρέπει να ακολουθείς, πως η σωστή συμπεριφορά είναι η δική τους, πως έχουν πάντα μα πάντα δίκιο και ποτέ μα ποτέ δεν έχουν κάνει λάθη και το πιο βασικό απ όλα πως αυτοί και μόνον αυτοί μπορούν να εκφέρουν γνώμη επί παντός. Και δωράκια, πολλά δωράκια βρε παιδί μου. Οι χορηγοί της κάθε μαλακίας που παίζεται στο χαζοκούτι κόπτονται για το πως θα περάσεις εσύ καλά. Τι αρνιά χαρισμένα το Πάσχα, τι γαλοπούλες τα Χριστούγεννα, τι laptop, τι διακοπές, τι αυτοκίνητα, τι ρολόγια... σειρά τεράστια γιατί ξέρουν καλά πως ο κόσμος έχει ανάγκες. Γιατί ξέρουν καλά πως το κάθε sms που θα στείλεις θα το ακριβοπληρώσεις, γιατί ξέρουν καλά πως η μάχη των υποψηφίων νικητών για μια μαλακία που σου χαρίζουν θα είναι σκληρή. Κάνε μόνο ένα απλό πολλαπλασιασμό της τιμής του κάθε sms με το πλήθος των συμμετοχών του κάθε διαγωνισμού και θα καταλάβεις.
Αρα είναι πιο ωφέλιμο να κάθεσαι μπροστά σε αυτό το χαζοκούτι (χωρίς να πάρεις μέρος στο διαγωνισμό) απ' το να μιλήσεις με τον δίπλα σου;
Είναι πιο καλό να μάθεις πως σκατά χορεύει εκείνη η κατακραγμένη αδερφή που παίζει και σε ένα σποτάκι, απ' το να επικοινωνήσεις τις ιδέες σου στο κόσμο;
Σου αρέσει περισσότερο αυτή η αποξένωση με τον γείτονα σου, που μπορεί να του κλέψουν ο σπίτι και να μην πάρεις είδηση γιατί σε απασχολεί το πως κουνάει το κώλο της η Μενεγάκη;
Είναι προτιμότερο να ακούς εκείνο τον Μπουμπούκο να μεταφράζει κατά πως τον συμφέρει τον πλούτο των προγόνων μας αντί να μάθεις μόνος σου έστω και μια ραψωδία της Ιλιάδας;
Είναι  πιο ασφαλές να σε γεμίζουν με εκατομμύρια άχρηστες πληροφορίες απ' το να κάνεις το κόπο να ζητήσεις την γνώμη των γύρω σου;

Σε αποξενώνουν καθημερινά όλο και πιο πολύ απ την κοινή λογική, Για να νιώθεις μόνος σου, ανυπεράσπιστος απ το γείτονά σου, απ το φίλο σου, απ τους συγγενείς σου, καθώς το γαμημένο  μικρόβιο της αμφιβολίας του ΕΙΜΑΙ, σου τρώει καθημερινά τη σκέψη σου.

Μόνο με αυτοϊαση περνάει  αυτή η πάθηση να το ξέρεις και μη περιμένεις την Πανάκεια να σε γιατρέψει.
'Ακου, δες, μίλα, επικοινώνησε, διάβασε, επέλεξε, άρνησου, γίνε και πάλι αυτό που σου στερούν τόσα χρόνια τώρα. Γίνε άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: